Vores teglsten bliver produceret på en fabrik i Spanien, som snart kan fejre sit 100 års jubilæum. Fabrikken arbejder stadig efter gamle traditioner, og den sætter en ære i at fremstille håndlavede mursten og gulvtegl efter en fremgangsmåde, som er baseret på den gamle håndværkstradition. Virksomheden har været i familiens eje siden etableringen i 1920, og i dag er det tredje generation, der driver produktionen.
Vand og ler fra områderne i Sydspanien kombineret med hårdt, manuelt arbejde er de eneste ingredienser, der udgør den klassiske og helt igennem økologiske fremstilling af teglsten.
Leret blandes med vand, og med de bare næver bliver det lagt i en træform, hvor det presses ned og skrabes glat. Så løftes flisen ud af rammen og stilles til tørre på træpaller i 72 timer. Herefter stables de på små vogne og køres til ovnen, hvor de stilles minutiøst på højkant ved siden af hinanden, så varmen kan komme godt omkring hele overfladen og brænde stenen til den rette farve.
Den næsten 100 år gamle ovn er en 45 meter lang og 2 meter høj hvælving af murværk, hvor temperaturen udelukkende reguleres af mængden af gennemstrømmende luft. Ovnen opvarmes med træ til ca. 1.000°C, og traditionen tro måler man ikke temperaturen med termometer – man kigger på flammen og ser, hvornår den giver det korrekte gradtal.
Når teglstenen efter 24 timer er brændt færdig og kølet af, sættes den på paller og er klar til levering. Alle dele af produktionen foregår med håndkraft. Selv når fliserne sættes på paller, sker det sirligt og manuelt én efter én. Og det er netop denne metode, der gør gulvflisen så speciel. Den resulterer i et levende, organisk gulv, som adskiller sig markant fra det maskinfremstillede, ensartede og snorlige alternativ. Ingen fliser er ens, de kan variere en smule, både i længde, bredde og tykkelse, og også farverne inden for den røde, den gule og den mixede rød-gule kan have variationer. Men når fliserne lægges til et helt gulv, bliver det samlede udtryk meget ekstraordinært.